Żyto

Uważane w przeszłości z chwast żyto należy do rodziny roślin trawiastych. Do momentu odkrycia przez ludzi 4000 lat temu, jako łatwe w uprawie i pełnowartościowe zboże, rosło dziko w krajach Bliskiego Wschodu i w Azji Środkowej. Z uwagi na swoje małe wymagania oraz dużą tolerancję na niekorzystne warunki klimatyczne i glebowe cieszy się obecnie największą popularnością w Rosji, Polsce, Niemczech i krajach nadbałtyckich. Na świecie żyto zajmuje około 11 mln hektarów upraw, z czego 2350 tysięcy hektarów przypada na samą Polskę produkującą rocznie 5500 tysiąca ton ziarna (23% światowych zbiorów).

Żyto to roślina o mocno rozbudowanym systemie korzeniowym, sięgającym nawet do głębokości 2,5 metra. Dzięki temu z powodzeniem czerpie ono wodę i minerały z trudno dostępnych dla innych roślin miejsc. Osiągające do 2 metrów wysokości zboże pomimo swojej delikatnej budowy jest wytrzymałe i dobrze radzi sobie nawet podczas silnych wichur. Uprawia się głównie odmianę jednoroczną ozimą z przeznaczeniem na paszę, mąkę oraz do wyrobu alkoholu.

Wytrzymałość tego zboża na zimno sięga nawet -25 stopni C, aczkolwiek najlepiej radzi sobie ono w temperaturach od 7 do 13 stopni C. Z wiadomych przyczyn żyto daje najlepsze plony na glebach żyznych, choć największy wpływ mają na nie pogoda oraz odpowiednio dobrane nawozy i przedplon. W tej roli najlepiej sprawują się rośliny strączkowe, wczesne ziemniaki i owies. Żyto należy siać dość płytko (2-3 cm w głąb ziemi) z odstępami do 15 cm. Na 1 hektarze uprawy powinno znaleźć się około 3 do 5 mln ziarniaków. Bardzo dobrze reaguje na nawozy jednoskładnikowe z zawartością azotu, fosforu i potasu.

Zainteresowany kontraktacją żyta? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej