Żyto paszowe

Żyto paszowe, znane człowiekowi od ponad 4 tyś lat, należy do grupy zbóż rozpowszechnionych i cenionych na całym świecie. Obfitują w nie tereny strefy umiarkowanej (kraje nadbałtyckie, Rosja, Polska), a swoje korzenie wywodzi z Bliskiego Wschodu. Duża popularność żyta spowodowana jest jego małymi wymaganiami zarówno glebowymi jak i klimatycznymi. Ponad to główną zaletą uprawy żyta paszowego są duże zbiory przypadające na uprawiany obszar w stosunku do poniesionych nakładów finansowych. Powyższe zalety sprawiają, iż mimo faktu, że żyto paszowe nie jest tak wartościowym zbożem jak np. pszenica, co roku obsiewa się nim potężne obszary polne.

Jak sama nazwa wskazuje żyto paszowe ma swoje zastosowanie głównie przy produkcji pasz (w postaci śruty żytniej) dla zwierząt hodowlanych, głównie tuczników. Zawiera w sobie mniej białka niż inne popularne odmiany zbóż, jednak wykazuje ono dużą wartość odżywczą za sprawą lizyny. Żyto paszowe charakteryzuje się niestety niską strawnością spowodowaną występowaniem w nim sporej ilości antyodżywczych substancji. Śruta żytnia powinna wynosić maksymalnie 25 % składu pokarmu w początkowym okresie tuczu oraz 35% w miarę wzrostu, co korzystnie wpływa na masę i jakość mięsa.

Żyto paszowe, dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu dobrze czuje się na lekkich glebach. Najlepiej w tej roli sprawdzą się gleby kompleksów żytnich oraz zbożowo-pastewnych. Stosunkowo szybki wzrost żyta tuż po ruszeniu wegetacji w okresie wiosennym sprawia, że dominuje nad chwastami. Jego dużą zaletą jest również duża odporność na choroby oraz umiejętność wydobycia składników pokarmowych z trudno dostępnych związków.

Zainteresowany kontraktacją żyta paszowego? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej