Żyto konsumpcyjne

Żyto należy do grupy zbóż o dużym znaczeniu przemysłowym w Polsce. Uzyskiwane z niego produkty, zarówno przeznaczone na eksport jak i do sprzedaży wewnątrz kraju, napędzają gospodarkę i stanowią źródło znacznych przychodów. W chwili obecnej rozróżnia się 12 odmian czystych oraz 6 tzw. „mieszańców”. Nie jest to jednak zamknięta lista ponieważ naukowcy prowadzą badania nad pozyskiwaniem coraz wartościowszych i odporniejszych na niekorzystne czynniki odmian żyta, w tym żyta konsumpcyjnego. Mimo faktu, że zborze to jest łatwe w uprawie, należy dokładnie zapoznać się z jego wymaganiami, w celu osiągnięcia jak najlepszych plonów.

Żyto konsumpcyjne uprawiane jest jak sama nazwa wskazuje w celach czysto konsumpcyjnych. W przeciwieństwie do żyta paszowego charakteryzuje się ono większą wartością odżywczą, a przetworzone w odpowiedni sposób stanowi główny składnik m.in. alkoholu. Odmiana ta preferuje lekkie gleby, sprzyja temu m.in. system korzeniowy o rozwiniętej budowie i zwiększona odporność na kwaśne gleby. Duża wrażliwość na przesunięcie siewu sprawia, że należy rozpocząć ten proces jak najbliżej terminu zalecanego w danym rejonie kraju. Zaleca się wysiew od 300 do 470 sztuk nasion na m2 , co daje średnio 150 kg na h., przy czym największa ich liczba powinna być wysiana na glebie o gorszych warunkach.

Najlepszym terminem siewu, przy zastrzeżeniu, że nasiona muszą znajdować się na głębokości max 3 cm, jest 20-30 wrzesień, a zbiór przypada na lipiec. Żyto konsumpcyjne to jedyne zboże, które można uprawiać po sobie oraz innych roślinach z gatunku zbożowych. Nie ma w tym przypadku obawy, że plony będą obniżone, skutecznie zapobiega temu stosowany w odpowiedni sposób nawóz mineralny.

Zainteresowany kontraktacją żyta konsumpcyjnego? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej