Zboża

Zboża to rośliny trawiaste wywodzące się z gatunku jednolistnych. Spotkać je można niemal na każdym kontynencie, gdzie w głównej mierze stanowią podstawę gospodarki wielu państw. W chwili obecnej największe znaczenie w skali światowej ma pszenica, kukurydza i ryż, a głównymi produktami otrzymywanymi ze zbóż są mąka i kasza.

Znane są człowiekowi prawie od początku istnienia i szybko stały się jednym z najważniejszych składników jego diety. Bogate w witaminy i związki odżywcze dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Stanowią nie tylko wysokowartościowy, sycący pokarm, ale również zahamowują lub całkowicie powstrzymują występowanie najróżniejszych chorób. Nieprzerwalnie trwają badania nad ulepszaniem zbóż. W skutek tego procederu na rynku co pewien czas pojawiają się zmodyfikowane i zupełnie nowe odmiany, odporne na coraz większą ilość chorób i niekorzystne warunki atmosferyczne.

Każde zboże ma swoje specyficzne wymagania, a jednym z głównym czynników świadczącym o jego klasie jest gleba. Im lepszej jest jakości, tym wartościowsze zboże uzyskamy. Zboża uprawiane na glebach słabych na ogół nie mają dużego znaczenia w przemyśle spożywczym i wykorzystywane są głównie jako pasza dla zwierząt, gdzie istotna jest duża zawartość białka w ziarnie.

Zboża dzieli się na jare i ozime, przy czym te drugie, nazywane również oziminami, dla prawidłowego wzrostu potrzebują okresu niskich temperatur. Brak pokrywy śnieżnej lub zbyt ciepła zima mogą niekorzystnie wpłynąć na prawidłowy przebieg cyklu rozwojowego. Zboża jare natomiast, od zbóż ozimych odróżnia skrócony okres wegetacji i wysiew do gleby na wiosnę.

Do zbóż zaliczana jest m.in. pszenica, pszenżyto, proso, jęczmień, owies, żyto, kukurydza, ryż, gryka.

Zainteresowany kontraktacją zbóż? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej