Saletrzak

W skład saletrzaka wchodzi głównie azot (28%) w formie amonowej i saletrzanej, dlatego też nawóz ten klasyfikowany jest jako amonowo-saletrzany. Jego uniwersalne właściwości oraz szybkie działanie doceniane są przez rolników, dzięki czemu cieszy się dużą popularnością. Saletrzak może być stosowany na każdym rodzaju gleb, jednak kompleksowe działanie będzie odczuwalne dopiero na glebach kwaśnych i z małą zawartością magnezu.

Uniwersalność saletrzaka objawia się również tym, że tolerują go niemalże wszystkie rośliny, a okres stosowania jest dowolny, bez względu na porę roku czy moment wegetacji. Dużym plusem jest również fakt, że nawóz ten nie ma najmniejszego wpływu na zakwaszanie gleby, co niekorzystnie wpływa na kondycje uprawianych roślin. Producenci polecają go jako środek do przedsiewnego i pogłównego stosowania, szczególnie w przypadku zbóż jarych, cukrowych, pastewnych buraków, a także jako nawóz zielonych użytków. Tuż po jego zastosowaniu należy wymieszać glebę przy użyciu brony bądź kultywatora. Zabieg ten ma na celu wykorzystanie jak największej ilości azotu przy jak najmniejszej jego stracie.

Saletrzak o właściwościach higroskopijnych występuje w postaci charakterystycznych, żółtoszarych granulek. Jego przechowywanie i transport są niezwykle łatwe z uwagi obecność naniesionej powierzchniowo substancji antyzbrylającej.

Zainteresowany saletrzakiem, lub innymi nawozami? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać nawozy w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej