Rośliny oleiste

Tereny rolnicze w przeważającej ilości obsiane są najróżniejszymi odmianami zbóż, będących główną siłą napędową rynku rolnego. Nie można jednak zapominać, że uprawiane są na nich również inne gatunki roślin, mające duży wpływ na gospodarkę i życie ludzi. Do tej grupy kwalifikują się rośliny oleiste takie jak m.in. rzepak, słonecznik, soja, kukurydza lub dynia.

Mianem roślin oleistych określa się wszystkie odmiany zawierające nasiona bądź owoce o nie mniejszej niż 20-70% zawartości tłuszczu. Nie ma jednego, uniwersalnego sposobu na uprawę wszystkich roślin oleistych. Ze względu na zróżnicowane wymagania należy dokładnie poznać każdą roślinę z osobna, aby w przyszłości ustrzec się przed jakimikolwiek stratami i błędami w czasie jej rozwoju.

W momencie kiedy roślina jest już dojrzała poddaje się ją specjalnemu procesowi, podczas którego otrzymuje się olej służący do wyrobu m.in. lakierów i farb, a ze względu na dużą zawartość witamin i składników odżywczych również do produkcji kosmetyków, mydeł i leków. Olej otrzymany z roślin oleistych znalazł także zastosowanie w przemyśle spożywczym i jako produkt jadalny codziennie towarzyszy ludziom w kuchni.

Zainteresowany kontraktacją roślin oleistych? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej