Rośliny jare i rośliny ozime

Bardzo często w prasie branżowej jak i w mowie potocznej spotkać się można z określeniami rośliny jare oraz ozime. Podział ten stanowi opis wymagań i procesów rozwoju sklasyfikowanych w nim zbóż. Na tej podstawie można szczegółowo zaplanować wysiew zgodnie z ich potrzebami, co w przyszłości pozwoli osiągnąć obfite plony.

Rośliny ozime nazywane również oziminą do prawidłowego wzrostu potrzebują niskich temperatur (okres ten nazywany jest jarowizacją). Dzięki temu możliwe staje się przejście przez nie całego cyklu rozwojowego, aż do pełnego wzrostu. Są to rośliny jednoroczne, których nasiona zimują pod śniegiem bez ryzyka uszkodzenia. Duży wpływ mają na nie wahania pogodowe, zbyt wysoka temperatura powoduje szybszy wzrost roślin, natomiast brak śniegu może doprowadzić do ich trwałego uszkodzenia. W obu przypadkach należy liczyć się ze sporymi stratami.

Do tego typu roślin zalicza się ozime odmiany m.in. następujących zbóż:

  • Pszenica
  • Pszenżyto
  • Jęczmień
  • Rzepak
  • Wyka
  • Żyto

Rośliny jare w przeciwieństwie do ozimych zyskują pełną zdolność do rozwoju w czasie jednego okresu wegetacji. Nie wymagają przejścia długiego procesu jarowizacji co automatycznie wyklucza ewentualne uszkodzenia nasion spowodowane nagłymi zmianami temperatur lub brakiem pokrywy śnieżnej. Dzięki temu po wysianiu wiosną można spodziewać się plonów jeszcze w tym samym okresie wegetacyjnym.

Do roślin jarych zaliczają się m.in.:

  • Owies zwyczajny
  • Jęczmień wielorzędowy
  • Proso
  • Kukurydza
  • Gryka

Zainteresowany kontraktacją zbóż? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej