Pszenżyto

Jak sama nazwa wskazuje pszenżyto, należące do rodziny wiechlinowatych, powstało z połączenia popularnych i wartościowych odmian zbóż – pszenicy i żyta. Mieszanka ta została wytworzona pod koniec XIX w. przez człowieka w sposób sztuczny. Uprawiane jest głównie jako zboże paszowe w całym kraju na obszarze około 750 tyś. ha. Doskonale sprawdza się w roli paszy dla trzody chlewnej i ptactwa domowego, dzięki dużej zawartości białka i aminokwasów oraz korzystnemu oddziaływaniu na trawienie. Oprócz tego uzyskana z pszenżyta mąka służy do wypieku chleba.

Pszenżyto nie ma dużych wymagań w kwestii uprawy. Najlepiej czuje się w glebach kompleksów pszennych bardzo dobrych i dobrych (lepiej przeznaczyć je jednak pod uprawę pszenicy), względne plony osiąga również na glebach żytnich (głównie pszenżyto jare). Proces kiełkowania zaczyna się już w temperaturze od 2 do 6 st.C, kiedy skala osiągnie 14 st C. rozpoczyna się tzw. prawidłowy rozwój, polegający na odpowiednim krzewieniu i hartowaniu rośliny. Pszenżyto wykazuje zróżnicowane wymagania jeśli chodzi o wodę i zależy to w głównej mierze od aktualnego etapu jego rozwoju. Najwięcej zapotrzebowania wykazuje w momencie kłoszenia i strzelania w źdźbła. Zbyt nawodnione gleby powodują opóźnienie zbiorów nawet o miesiąc.

Proces rozkrzewienia pszenżyta powinien nastąpić w czasie jesieni (wczesny wysiew). W Polsce najwcześniej, bo już około połowy września, następuje wysiew pszenżyta m.in. na Podlasiu, Warmii i Mazurach, Ziemi Lubuskiej. Na 1 ha powinno znajdować się nie więcej niż 6 mln. Ziaren. Zbiór plonów następuje w momencie osiągnięcia przez roślinę pełnej fazy dojrzałej (wilgotność ziarna powinna wynosić mniej niż 18%).

Zainteresowany kontraktacją pszenżyta? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej