Pszenica

Zboża stanowią jeden z filarów rynku rolnego w Polsce. To właśnie dzięki nim możliwe jest wyprodukowanie niezbędnych do życia produktów wykorzystywanych nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w szerokiej gamie branż. Ilość znanych gatunków zbóż, które są hodowane w Polsce i na świecie jest wyjątkowo liczna. Dzięki temu automatycznie zwiększa się wachlarz produktów w których mają one najlepsze zastosowanie.

Jedną z najpopularniejszych odmian zboża w Polsce jest pszenica. Ta roślina wywodząca się z rodziny traw i należy do grona najważniejszych zbóż świata. Ewolucja pszenicy polegała na krzyżowaniu się rozmaitych gatunków roślin trawiastych na terenach Bliskiego Wschodu, co w efekcie doprowadziło do powstania jej obecnej postaci. Jak większość zbóż również pszenica posiada wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się indywidualnymi potrzebami i późniejszym zastosowaniem. Mimo wielu odmian tego zboża, na główny podział składają się tylko dwie, pszenica ozima (posiada największy areał uprawny w naszym kraju) i pszenica jara.

Wybór odpowiedniego zboża do uprawy powinien nastąpić po uprzedniej decyzji na co będzie ono przeznaczone. Ze względu na fakt, że pszenica ozima posiada większą plenność, jest wykorzystywana do uprawy o wiele częściej. Jej poziom tolerancji na przymrozki sięga 25 stopni poniżej zera, a więc jest to optymalna temperatura na warunki naszego klimatu. Duży wpływ na jej wzrost i czas dojrzewania ma również woda, której zarówno nadmiar jak i niedobór mają wpływ na plony. Optymalne warunki w których pszenica ozima powinna najlepiej się rozwijać to ciepła i długa jesień oraz łagodna zima.

Zainteresowany kontraktacją pszenicy? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej