Owies

Roślina jednoroczna o charakterystycznym nagim i gładkim źdźble , należąca do rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z rejonów dalekiego wschodu, Azji środkowej oraz Północnej Afryki. Najpopularniejsza odmiana to owies zwyczajny występujący głównie w chłodnym i umiarkowanym klimacie. Bez problemu można uprawiać go również wysoko w górach. W Polsce jest to bardzo popularne zboże (najczęściej uprawiane zaraz po życie), zajmujące obszar około 550 tysięcy hektarów. Z uwagi na jego duże właściwości odżywcze (białko, wapń, krzem, magnez, potas, żelazo, witaminy, tłuszcz) jest wysoce cenionym pokarmem dla zwierząt hodowlanych. Wykorzystuje się go do produkcji mączki owsianej, słomy owsianej i płatków owsianych, a od niedawna cieszy się również dużą popularnością w przemyśle kosmetycznym oraz jako biopaliwo.

Owies jest dość odporny na niskie temperatury, jednak z powodu słabo rozwiniętego systemu korzeniowego i krótkiego okresu wegetacji potrzebuje dużo wody. Uprawia się go praktycznie na wszystkich rodzajach gleb z zastrzeżeniem, że nie mogą być to tereny suche. Należy pamiętać o tzw. uprawce jesiennej spulchniającej ziemie, dzięki czemu może gromadzić się w niej woda tworząc idealne warunki do prawidłowego wzrostu owsa. Dla tego typu zboża im wcześniejsze sianie tym lepiej, dobrze jest wykonać tą czynność tuż po lekkim wyschnięciu roli, ale nie później niż do połowy kwietnia. Idealnym przedplonem w przypadku owsa jak i innych zbóż jarych są buraki pastewne i cukrowe, kukurydza, ziemniaki (późne odmiany) oraz rośliny motylkowe i strączkowe.

Owies - dodatkowe informacje

Owies to powszechnie znana roślina należąca do gatunku wiechlinowatych obejmującego niemal 35 innych odmian. Najliczniej występuje na terenach Ameryki Północnej i Eurazji, szczególnie w klimacie umiarkowanym. Już od dawnych czasów ceniony jest przez człowieka za swoje walory smakowe oraz długą listę możliwych zastosowań, również w medycynie (młode rośliny oraz słoma). W Polsce owies uprawiany jest na mw. 550 tysiącach ha. i stanowi bardzo ważną gałąź rolnictwa. Znaczna część tego zboża wykorzystywana jest do produkcji pasz, a to głównie ze względu na fakt, iż zawiera w sobie duże ilości wysokowartościowego białka i tłuszczu. Brak w owsie glutenu uniemożliwia wypiekanie z niego chleba, jednak coraz częściej służy on do ogrzewania budynków pod postacią biopaliwa.

Jako roślina jednoroczna owies idealnie przygotowuje glebę pod sadzenie innych roślin w późniejszym okresie. Jest gwarantem bogatszych plonów oraz lepszego wzrostu. Sam owies najlepiej rozwija się na kompleksach pszennych, jednak równie dobrze radzi sobie na kompleksach żytnich. Pomimo tego, że gleby górskie nie słyną z najlepszej żyzności, także i one stanowią dobre podłoże dla tej rośliny z tą różnicą, że plony nie będą już tak obfite. Z powodu słabo rozwiniętego systemu korzeniowego głównym czynnikiem decydującym o jakości uprawy owsa jest woda. Gleba nie może być sucha, a pH powinno wynosić powyżej 5,5.

Owies bardzo dobrze toleruje warunki klimatyczne występujące w Polsce, a zwłaszcza w Karpatach, na Podkarpaciu, Śląsku Cieszyńskim, a także na Wybrzeżu. Wykazuje również dużą odporność na niską temperaturę. Wiosenne przymrozki nie wpływają na plonowanie, a kiełkowanie nawet przy temperaturze bliskiej 0 st. C jedynie nieznacznie opóźnia wzrost. Owies im wcześniej zostanie posiany tym więcej zdąży pobrać z gleby składników odżywczych, co z kolei owocuje bogatymi zbiorami. Jego wysokość dochodzi do 80 cm, a okres plonów przypada na czas letni (sierpień). Najpopularniejszymi jego odmianami jest owies konsumpcyjny i owies paszowy. Jak sama nazwa wskazuje owies konsumpcyjny przeznaczony jest do wyrobu produktów spożywczych jak mączka owsiana czy płatki owsiane, powszechnie spożywanych przez ludzi. Ten rodzaj owsa ma również bogate zastosowanie w medycynie (wspomaga trawienie, leczy reumatyzm, polecany do łagodzenia wszelkich objawów starczych chorób). Owies paszowy dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu idealnie sprawdza się w roli paszy dla zwierząt. Podawany sam lub w formie mieszanek z innymi zbożami, dostarcza wszelkich niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju.

Zainteresowany kontraktacją owsa? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej