Kukurydza

Już ponad 5 tysięcy lat temu odkryto jej walory smakowe i odżywcze. Pochodząca z Peru kukurydza dotarła do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w czasie wielkich odkryć geograficznych i w błyskawicznym tempie zyskała wielu zwolenników. W Polsce pojawiła się dopiero u schyłku XVII wieku, a dzięki bardzo łatwej uprawie na stałe zagościła w naszym życiu codziennym pod różnymi postaciami.

Człowiek przez wiele lat nauczył się wykorzystywać i przetwarzać każdy jej fragment, dzięki czemu kukurydza ma obecnie szerokie zastosowanie w przemyśle spirytusowym, olejarskim, spożywczym czy kosmetycznym. Dzięki zawartości wielu wysokowartościowych składników (olejek eteryczny, cukry, saponiny, witamina K, sole mineralne) również farmaceutyka korzysta z jej walorów, które mają duży wpływ m.in. na leczenie chorób dróg moczowych, większą krzepliwość krwi i cukrzycę. Nawet tak niepotrzebne na pierwszy rzut oka elementy jak suche łodygi, okrywa liściowa i same liście wykorzystywane są w przemyśle chemicznym do produkcji papieru, żywic czy też olejów.

Obecnie uprawiane są dwie główne odmiany tej rośliny, jadalna i pastewna. Choć na pierwszy rzut oka mogą się od siebie nie różnić, jest między nimi prawdziwa przepaść. Jak sama nazwa wskazuje, pierwsza odmiana (o znacznych walorach smakowych i odżywczych) wykorzystywana jest przede wszystkim w branżach spożywczych bądź alkoholowych, natomiast druga przeznaczona jest głównie na paszę dla zwierząt.

Mimo faktu, że kukurydza jest łatwą w uprawie rośliną nie oznacza to, że można bagatelizować jej wymagania dotyczące odpowiedniego podłoża, nawożenia i temperatury. Najlepszym miejsce w którym można zacząć cały proces są rejony bogate w gleby próchnicze, przepuszczalne, o obojętnym odczynie PH, które dość szybko nagrzewają się wiosną. Bardzo ważna jest również stosunkowo duża odległość pola od lasu, co oszczędzi ewentualnych strat wywołanych przez zwierzynę leśną. Nie można również zapomnieć o odpowiednim przedplonie. W tej roli najlepiej sprawdzą się rośliny strączkowe, okopowe, rzepak i sama kukurydza, ale pod warunkiem, że nie trwa to dłużej niż 4 lata. Odpowiednio daleko (9 roślin na m2) i równomiernie posadzone od siebie ziarna kukurydzy mają w późniejszym etapie wpływ na jej rozwój, a co za tym idzie wielkość, dorodność i plony. Sam wysiew powinien nastąpić na glebie ogrzanej do temperatury około 10 st. C od 20 kwietnia do 10 maja, w zależności od rejonu Polski.

Istotnym elementem całej uprawy jest odpowiednie i systematyczne nawożenie oraz stosowanie środków przeciw chwastom i szkodnikom. Trzeba jak najlepiej poznać potrzeby kukurydzy i dobrze ją obserwować, by we właściwym momencie zastosować odpowiedni środek, który w efekcie ochroni roślinę i uczyni ją bardziej dorodną. W roli nawozu najlepiej sprawdzi się obornik bądź gnojowica, co nie znaczy, że nawozy fosforowo-potasowe i azotowe nie spełnią dobrze swojego zadania. W ich przypadku trzeba zwrócić szczególną uwagę na rodzaj gleby (czy jest ciężka czy lekka) i na tej podstawie o odpowiedniej porze roku przystąpić do nawożenia.

Zbiór plonów powinien odbyć się w momencie, kiedy roślina jest w pełni rozwinięta (faza dojrzałości pełnej). Im później to nastąpi tym większe jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób grzybiczych, a co za tym idzie spadku ceny kukurydzy.

Odpowiednio zaplanowane zbiory to kluczowy moment wpływający na skup kukurydzy. Wczesna kontraktacja powoduje, że rolnicy zapewniają sobie sprzedaż kukurydzy w momencie niskiego nasycenia rynku, tym samym przy zachowani najwyższych cen. Jeśli interesuje Cię aktualna cena kukurydzy na rynku, zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami, którzy udzielą pełnych i rzeczowych odpowiedzi na to i inne nurtujące pytania.

Zainteresowany kontraktacją kukurydzyny? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób. Poznaj aktualne ceny na rynku zbóż.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej