Jęczmień

Jęczmień to popularne zboże z rodziny traw w skład której wchodzi jeszcze kilkadziesiąt innych gatunków roślin. Historia jęczmienia sięga zamierzchłych czasów (niemal 7000 lat p.n.e.), kiedy to na Bliskim Wchodzie i w Azji Zachodniej doceniono jego walory smakowe oraz szerokie zastosowanie. Zapoczątkowało to uprawę tego zboża na szeroką skalę i w chwili obecnej obejmuje ona cały świat. Dodatkowo sprzyja temu krótki okres wegetacji (90 dni), dzięki czemu jęczmień porasta tereny daleko wysunięte na północ. Zakrojone na szeroką skalę badania doprowadziły również do powstania odmiany odpornej na wyjątkowo trudne warunki, poprzez skrócenie wegetacji do 55 dni. Jęczmień podobnie jak owies nie nadaje się do wyrobu mąki, a co za tym idzie chleba, więc jego główne przeznaczenie to kasza, pasza i piwo.

W Polsce najczęściej spotykana jest jara odmiana jęczmienia, która zajmuje niecałe 0,9 mln ha, co daje prawie 11% terenów uprawnych. Znacznie mniejsze obszary zajmuje jęczmień ozimy (140 tysięcy ha), bardziej wrażliwy na mrozy i trudne warunki. Decydując się na uprawę jęczmienia trzeba założyć jakie będzie jego przeznaczenie. Na rynku dostępnych jest wiele odmian (m.in. jęczmień rudzik, jęczmień Scarlett czy jęczmień Brenda) z czego każda ma różne wymagania i może być wykorzystana w inny sposób.

Jęczmień jako roślina bardzo odporna na niekorzystne warunki uprawy doskonale znosi małe opady i długie dni. W przypadku wystąpienia skrajnie złej pogody następuje zwiększenie białka w ziarnach, przez co może być ono wykorzystane już tylko do produkcji pasz. Nie ma jednak ryzyka, że całe plony się zmarnują. Najlepiej rośnie na glebach kompleksu pszennego lub pszenno-żytniego (gleby lessowe, pylaste lub gliniaste), przy niedużym zakwaszeniu i pH powyżej 5,8. W roli przedplonów idealnie sprawdzą się wszystkie rośliny z grupy okopowych, oleistych i motylkowych, nie poleca się natomiast pszenżyta lub żyta. W zależności od terenów, wysiew jęczmienia powinien nastąpić w okresie od 25 sierpnia do 15 września.

W przemyśle spożywczym bardzo duże znaczenie ma jęczmień wykorzystywany do produkcji słodu – jęczmień browarny. Obecnie znanych jest 30 jego odmian, a każdą z nich cechuje wysoka wartość technologiczna. Pozostałe gatunki jęczmienia wykorzystywane są m.in. do produkcji kasz, mieszanek zbożowych i wysokowartościowych pasz dla zwierząt hodowlanych.

Zainteresowany jęczmieniem? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej