Jęczmień paszowy

Jęczmień należy do grona najpopularniejszych zbóż w Polsce, jego liczne odmiany znajdują zastosowanie niemal w każdej dziedzinie życia. Najczęściej spotykany na polach jest jęczmień jary przeznaczany zazwyczaj na konsumpcję, paszę oraz do wyrobu piwa (jęczmień browarny).

Jęczmień paszowy to najbardziej rozpowszechniony gatunek tego zboża, posiadający 17 odmian. Jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany jest on przede wszystkim w przemyśle paszowym. Sporządza się z niego paszę dla zwierząt hodowlanych (tuczników, bydła mlecznego, opasów), znacznie podnoszącą jakość mięsa i mleka. Z uwagi na fakt, że większość odmian jęczmienia posiada dużą zawartość surowego włókna, co uniemożliwia stosowanie go w dokarmianiu warchlaków, drobiu i prosiąt, opracowano zupełnie nowy, nagoziarnisty rodzaj o nazwie Rastik.

Wymagania jęczmienia paszowego nie są zbyt duże, dlatego też z powodzeniem uprawiany jest na terenach ciepłych jak i zimniejszych. W roli przedplonu tego zboża najlepiej zdają egzamin ziemniaki, buraki, zboża oleiste, kukurydza oraz owies. Przed sianiem (najlepiej wykonać je między połową marca, a początkiem kwietnia) zalecana jest podorywka z bronowaniem, po czym należy wykonać dodatkowo do dwóch bronować, aby zniszczyć chwasty. Na jęczmień paszowy najlepiej wpływa nawóz azotowy, zwiększający ilość białka w ziarnie zboża, a co za tym idzie podnoszący jego walory paszowe.

Zainteresowany kontraktacją jęczmienia paszowego? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób. Poznaj aktualne ceny na rynku zbóż.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej