Jęczmień browarny

Zboże od bardzo dawna ma zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie życia. Specjaliści co jakiś czas opracowują nowe metody pozyskiwania i wykorzystywania poszczególnych elementów tych roślin, a co za tym idzie dostarczają społeczeństwu innowacyjne produkty. Wiele lat temu takim właśnie wyrobem było m.in. piwo, które jak powszechnie wiadomo powstaje ze słodu, a ten z kolei z jęczmienia browarnego. Zanim jednak trafi ono gotowe do spożycia na sklepowe półki rolnika czeka długi i żmudny proces siewu, nawożenia oraz ogólnego poznania potrzeb rośliny, aby plony były bogate i w pełni zadowalające.

Ta odmiana zboża nie należy do wymagających, a tolerancję na niską temperaturę ma w niektórych przypadkach bardzo wysoką. Jego wyjątkowo krótki okres wegetacji - około 90 dni - umożliwia wysiew na zimnych terenach dalekiej północy, gdzie większość zbóż nie przetrwałyby tak ekstremalnych warunków. Najodpowiedniejszą glebą do jego prawidłowego rozwoju jest ta z małą zawartością azotu, gwarantuje to uzyskanie plonów o niskiej zawartości białka – poniżej 11,5 %. Jeśli poziom azotu jest za wysoki, automatycznie spada jakość jęczmienia jako produktu browarnego, stopniowo przekształcając go w zboże paszowe.

Bardzo ważny w przypadku jęczmienia browarnego jest jak najwcześniejszy siew, co w późniejszym czasie skutkuje obfitymi plonami z dużą obsadą kłosów. Tak posiana roślina w maksymalny sposób korzysta z nawozów mineralnych, które są jego głównym źródłem nawożenia, znacznie lepiej gromadzi w sobie skrobię i ma cieńszą łuskę. Gęste sianie również ma znaczący wpływ na wzrost zboża. Najodpowiedniejszy siew charakteryzuje się ograniczonym krzewieniem, minimalnym wzrostem pędów bocznych i wzrostem 2 kłosów z każdego ziarna. Optymalny wysiew to 350 do 370 ziarniaków na 1 m/kw. Zbiór jęczmienia browarnego powinien odbywać się w momencie jego dojrzałości woskowej, najlepiej przy pomocy snopowiązałki bądź kosiarki, lub pełnej przy pomocy kombajnu. W przypadku opóźnienia trzeba liczyć się z dużymi stratami w postaci złamanych kłosów czy osypywaniem się ziarna.

Jęczmień browarny, który sam w sobie ma 30 odmian typu browarnego, to jeden z około 25 rodzajów bardzo popularnego zboża jakim jest jęczmień. Dzięki tak licznej formie występowania znany i uprawiany jest niemalże na całej kuli ziemskiej, a producentom daje duże pole manewru odnośnie powstających z niego produktów. Walor browarny tychże odmian określany jest przy pomocy tzw. oceny syntetycznej w której skład wchodzi 5 cech – lepkość brzeczki, ekstraktywność, stopień ostatecznego odfermentowania, siła di astatyczna i licz¬ba Kolbacha. Poza tymi głównymi punktami należy zwrócić uwagę na m.in. zawartość białka, czystość czy wyrównanie ziarna, co w przypadku tego zboża ma znaczenie tylko w odmianie browarnej.

Zainteresowany jęczmieniem browarnym? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej