Groch pastewny

Groch pastewny nazywany również peluszką pomimo tego, że nie odgrywa żadnej roli w żywieniu człowieka, ma duże znaczenie w składzie pasz zwierząt hodowlanych. Jest rośliną jednoroczną o charakterystycznych, kolorowych liściach, dziko rosnącą w Azji Mniejszej, na Kaukazie i w Iranie. Ceniony jest przez hodowców przede wszystkim za dużą zawartość niezbędnego białka (20-25%). Oprócz tego groch wzbogaca dietę zwierząt o tak niezbędne składniki jak m.in. sód, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy i cały szereg witamin (E, C, B1, B6, B2). Nie należy jednak stosować go samego, ponieważ zbyt duża ilość może wywoływać wzdęcia lub, szczególnie w przypadku świń, zwiększoną lepkość odchodów. Fakt ten sprawia, że groch paszowy łączony jest z innymi ziarnami w odpowiednich proporcjach tworząc tym samym zbilansowaną mieszankę.

Wymagania glebowe grochu paszowego są znacznie mniejsze niż grochu przeznaczonego na cele konsumpcyjne. Siany jest zazwyczaj w towarzystwie innych zbóż, dzięki czemu możliwe jest tworzenie, już w czasie wysiewu, odpowiednich mieszanek paszowych. Peluszka jest również wartościowym poplonem czyli tzw. zielonym nawozem. Odpowiednie gleby dla tej rośliny to przede wszystkim średnio ciężkie, które dobrze przepuszczają wodę. Nasiona wysiewamy do ziemi najlepiej w okresie wczesnej wiosny (koniec marca/początek kwietnia).Dla prawidłowego wzrostu niezbędna jest również spora dawka światła słonecznego, natomiast w czasie kiełkowania sprzyjają jej dość niskie temperatury. Zbiory można zaplanować na okres 2 do 2,5 miesiąca później.

Zainteresowany kontraktacją grochu pastewnego? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej