Groch konsumpcyjny

Groch konsumpcyjny jak sama nazwa wskazuje uprawiany jest głównie w celach żywieniowych. W związku z dużą zawartością składników odżywczych oraz z uwagi na walory smakowe ceniony jest na całym świecie. Duża zawartość białka roślinnego (od 20 do 25%), węglowodanów, soli mineralnych czy tłuszczów w pełni zaspokaja zapotrzebowanie organizmu człowieka. Nie sposób nie wspomnieć również o całym szeregu witamin z grupy B, tiaminie, ryboflawinie i kwasie pantotenowym, a także niewielkich, ale jakże niezbędnych ilościach karotenu, witaminy C, żelaza i wapnia.

Groch konsumpcyjny lub jak kto woli groch jadalny ma znacznie większe wymagania glebowe niż wykorzystywany do produkcji pasz groch pastewny. Najlepsze w tym wypadku będą gleby kompleksów żytnich dobrego i bardzo dobrego o znacznej przepuszczalności wody. Odpowiednim okresem wysiewu jest przełom marca i kwietnia. Na jednym metrze kwadratowym nie powinno znajdować się więcej niż do 100 nasion (najlepiej wcześniej zaprawionych nitraginą – szczepionką bakteryjną) na głębokości od 4 do 6 cm. W przypadku tego gatunku grochu odpowiednim przedplonem będą zboża, które były uprawiane w trzecin roku po oborniku. W momencie, gdy roślina odpowiednio się rozwinie, co następuje około 2 miesiące po wysianiu, nadchodzi czas zbiorów.

Zainteresowany kontraktacją grochu konsumpcyjnego? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej