Bobik

Stosunkowo niedawno bobik mógł być uprawiany tylko na północy kraju. Tolerował dość trudne gleby jak iły, gliny zwałowe czy mady, jednak badania nad pozyskaniem nowych odmian tej wysokobiałkowej rośliny sprawiły, że obecnie obszar upraw powiększył się o środkową Polskę. Tym samym bobik stał się bardziej dostępny na rynku (obecnie areał uprawy wynosi około kilkanaście tyś. ha). Ceniony jest wśród rolników za wysoką plenność - z jednego hektara można zebrać nawet do 6,5 ton nasion.

Bobik to roślina wywodząca się z klimatu morskiego i do prawidłowego rozwoju niezbędna jest mu odpowiednia ilość wody zarówno w glebie jak i w powietrzu. Jego system korzeniowy wykazuje duże zdolności fitomelioracyjne, co oznacza, że silnie rozrastające się korzenie tworzą tunele, którymi po ich obumarciu w głąb gleby dociera odpowiednia ilość powietrza. Proces ten wspomaga rozwój nie tylko samego bobiku, ale również innych roślin rosnących po nim. Ponad to jego wzrost uzależniony jest od bogactwa podłoża w odpowiednie składniki pokarmowe, a przede wszystkim w wapń.

Najlepszymi glebami pod uprawę bobiku są te o odczynie obojętnym (pH od 6,5 do 7,2). W przypadku gleb ubogich w składniki odżywcze niezbędne jest nawożenie odpowiednimi środkami. W roli przedplonu bardzo dobrze sprawdzi się każda roślina uprawna z wyłączeniem rodziny motylkowych.

Bobik uprawiany jest głównie w celu pozyskania nasion na karmę dla zwierząt, zieloną paszę, a także zielony nawóz.

Zainteresowany kontraktacją bobiku? Zarejestruj się w naszym wortalu i skorzystaj z narzędzi które pozwolą Ci kupować i sprzedawać zboża w łatwy i przystępny sposób.

eAgro.pl

Ogólnopolski serwis branży rolnej